diumenge, 15 de juliol del 2007

Els búnquers de Martinet

Ja tenia la reserva per passar uns primers dies de vacances i descans a la Cerdanya quan vaig llegir la notícia que a Martinet inauguraven un recorregut per una línea de búnquers.
Són uns quants búnquers rehabilitats per visitar que es varen construir entre el 1944 i 1949. Formaven part de la línea P, una línea de defensa que Franco va ordenar construir al llarg de tot els Pirineus, per defensar-se del possible atac dels aliats. Se n’havien de construir 10.000 dividits per zones. Els que hem visitat formen part de la zona 52 i havia de defensar la possible entrada d’un exèrcit per La Cerdanya. Van ser construïts en terrenys privats sense demanar cap tipus de permís i en una època en que a Espanya es passava fam i misèria, bàsicament per asturians i fins a principis dels anys 60 encara els cuidaven i conservaven. Després es van abandonar.
Però quan al 1992 algunes persones es van interessar per ells, l’exèrcit primer va dir que no existien i després que eren secret militar. Van passar molts anys per tal de poder aconseguir el permís per poder-los rehabilitar i ensenyar-los.
La visita comença amb un audiovisual molt didàctic per posar-nos en situació i després es fa un recorregut guiat per alguns dels búnquers. Varem tenir la sort de ser acompanyats a més de la guia per la persona que havia dirigit tota la rehabilitació tan dels búnquers com del disseny dels camins. Això ens va permetre conèixer molts més detalls de tot el procès.
 
Un cop vistos la diferent tipologia de búnquers i visitats tant per dins com per fora es pot acabar de completar el recorregut arribant fins a la roca de la mel, el búnquer més impressionant de tots, completament excavat a la roca.
 
La visita val molt la pena. Permet apropar-se a una part de la nostra història recent que desconeixia del tot fins que vaig llegir la notícia i que no podem oblidar.