divendres, 13 d’abril del 2007

La masia de Can Llonch

Fa uns 10 anys o potser més que es parlava de la construcció d’un nou barri a Can Llonch. Fins aquell moment Can Llonch era una zona de camps abandonats al voltant de la masia del mateix nom. Coneixia la zona perquè era un dels llocs pels que acostumava i encara acostumo a córrer. En aquells moments tot eren camins i alguns ametllers i oliveres. La masia malgrat estar abandonada estava en força bon estat.
Amb els anys a mesura que Sabadell ha anat creixent, allà on hi havia una masia i els seus camps de conreu s’han construït carrers i blocs de pisos: Can Oriach, Can Rull, Can Borgunyó i les masies han anat desapareixent engolides per l’asfalt i la ciutat. Algunes d’elles, poques, amb el temps, un cop semblava que ja no hi havia res a fer pel seu mal estat, s’han conservat, rehabilitat i destinat a nous usos.
A Can Llonch mentre es feien primers els carrers i avingudes del nou barri i després els pisos i habitatges la masia s’anava deteriorant, primer amb la caiguda de la teulada i després amb l’enrunament d’algunes de les seves parets. Els pisos creixien i la masia cada cop més malmesa continuava allí. Semblava que el seu futur era clar, desaparèixer. Només quedaria en el record d’algunes fotografies i en el nom del nou barri.
 
Però per sorpresa ara que ja sembla més fàcil tirar-la a terra que conservar-la l’Ajuntament diu que la rehabilitarà i que l’utilitzarà per oferir algun servei als ciutadans del barri, potser un ambulatori. La veritat és que no els entenc, ¿ no hauria estat més fàcil no deixar caure la masia i començar la rehabilitació o al menys impedir que caigués fa 10 anys que no pas ara ?
Però com gairebé sempre primer es deixa caure i després s’ha de fer una gran despesa per aguantar les 4 parets exteriors, fer la teulada i totes les parets de dins de nou. De fet de la masia tan sols restarà la forma exterior, la resta haurà de ser tot nou. Té sentit tot plegat ?