dijous, 3 d’agost del 2006

Dopatge i esport

Ha esclatat el cas Landis i pocs dies després el del velocista i recordman americà Justin Gatlin i ja tornem a tenir el tema del dopatge en els esportistes en tots els mitjans de comunicació. És un tema que de tant en tant salta a l’actualitat, sobre tot, quan algun esportista de renom és enxampat.
És una qüestió difícil i al mateix temps polèmica.
Tots o gairebé tots els esportistes enganxats es declaren innocents. Però ho són en realitat ?
Fa temps que s’arrossega el problema del dopatge en l’esport d’elit i segurament també en l’esport no tan d’élit. Crec que serà impossible erradicar-lo del tot, i moltes vegades penso que cadascú ha de saber el que vol fer amb la seva salut i que ja s’arreglarà. En realitat segurament molts dels esportistes que mai han estat descoberts no vol dir que no utilitzin substàncies prohibides, sinó que simplement tenen més sort o més habilitat per no donar positiu en els controls. Per altra banda hi ha fets per mi incomprensibles: alguns esportistes han donat positiu per consum de marihuana i han estat suspesos per una temporada. Sempre m’he preguntat en què pot beneficiar la marihuana la pràctica esportiva ?
Hi ha esports en els gairebé mai apareixen positius, i en els que mai es parla de dopping. Serà que hi ha esports més perseguits que altres ? o esports més propensos a utilitzar aquestes substàncies prohibides ?
Quan un esportista guanya una medalla o un gran campionat tots els polítics corren a fer-se la foto al seu costat. Però també ràpidament és abandonat a la seva sort quan surt a la llista negra. No crec que sigui just. Encara que sigui amb l’ajut de certes substàncies, no es pot negar l’esforç de l’esportista.
De fet estem pagant les conseqüències de convertir l’esport en un gran espectacle de masses i en un gran negoci. I qui és capaç de no caure en la temptació de convertir-se en el gran heroi popular guanyador de les grans competicions si té aquesta possibilitat amb una mica d’ajuda extra ?