dijous, 13 d’abril del 2006

Scala Dei

Ha arribat el dia de la tornada. Aprofitem el viatge de retorn per fer una visita a la cartoixa de Scala Dei. 


Hi vaig estar fa molts anys tot aprofitant un diumenge que varem anar al poble d’Ascó a una manifestació anti-nuclear, quan la central nuclear encara estava d’obres. La història d’Ascó ja la coneixeu tots.
Aleshores Scala Dei estava del tot abandonat i dins de les runes estava ple d’horts que segurament aprofitaven els antics horts dels cartoixans. L’entrada amb els dos arcs i la portalada que encara es manté en peu amb les parets de la serra del Montsant al fons em continua impressionat. És un lloc immillorable per gaudir d’un espai de reflexió i per trobar-se més a prop de Déu si es creu en Ell. Les ordres religioses n’han sabut sempre de triar els llocs idonis. Res més apropiat que el nom de Scala Dei.
L’estat de conservació del que resta en peu és molt millor que fa anys, i juntament amb l’audiovisual, les explicacions del fulletó i una maqueta ens permet fer-nos una idea aproximada de com devia ser el lloc en el seu moment i el tipus de vida que portaven els decidien fer-se cartoixans.
Amb aquesta visita donem per acabats aquests dies de vacances pel Matarranya i la Terra Alta, dues comarques amb un paisatge sec i dur, però atractiu i ple de contrastos; amb pocs kilòmetres de diferència, el paisatge que t’envolta canvia totalment.