dimecres, 2 d’agost del 2000

León – Villadangos del Páramo

Sortim una mica més tard que els últims dies, a les 7. En el mateix alberg situat en una escola i regentat per unes monges ens han ofert un esmorzar complert amb llet i cafè, cacao, suc o té, pa, melmelada, formatge i salami. Aquest ha estat el motiu del nostre retard a posar-nos a caminar. Com sempre i a tot arreu, hi ha qui s’aprofita de la situació i a part d’esmorzar s’emporta un entrepà ple camí.
Ahir ens varem retrobar amb Pablo i Beatriz i Laerte i Ricardo. Ens acomiadem d’aquest últim que demà torna cap a Brasil. Per ell han acabat les seves vacances escolars d’hivern.
Encara dins de León, passem pel davant de l’Hospital de San Marcos, actual Parador Nacional i edifici impressionant. És fa difícil d’entendre des d’avui com en altres èpoques en molts pobles hi havia més d’un hospital per acollir pelegrins, i alguns d’aquests eren construccions tan potents com aquesta que acabem de veure.
Com en totes les grans ciutats la sortida de León és llarga i pesada pel bell mig d’una zona industrial poc clara amb algun xalet impressionant rodejat d’un paisatge veritablement inhòspit i poc urbanitzat. Tot plegat ens estranya.
Passem per davant l’església de la Virgen del Camino amb escultures de Subirats.
Al sortir de la Virgen del Camino ens trobem diferents alternatives de camí. No ho sabíem i optem per la que ve marcada a la nostra guia i que transcorre al costat de la carretera, poc atractiva, però probablement la més curta. Prenem un cafè a San Miguel del Camino i seguim.
Arribem a l’alberg de Villadangos del Páramo que ocupa un antic edifici escolar, a les 11.30. Han estat 22 kms. en 4.30 hores. Se’n cuida la Sra. Rosario. Cada alberg té una gestió i un preu diferent. En alguns moments creiem que la seva gestió és poc clara. El pelegrí no sap que hi pot trobar i, per tant, tampoc coneix que hi pot exigir.
Acabem la jornada amb el que ja fa dies que s’ha convertit en la rutina de cada dia: dutxar-se, comprar, menjar, migdiada, escriure, cafè, llegir el diari local, sopar, lectures ....