dimarts, 15 d’agost del 2000

Monte de Gozo – Santiago

Ens aixequem tard. Avui ja no tenim presa. Fins a la Catedral de Santiago ja només resten 5 kms., un simple passeig de res. Esmorzem amb tranquil·litat al restaurant i ens posem en camí. És el darrer dia.
Tot és baixada i ben aviat som als carrers de Santiago que ens porten fins a la  Catedral. Arribem en un dia especial, el dia de Santa Maria.
Cerquem el lloc que ens han dit que donen tres dies de allotjament gratuït pels pelegrins. És una escola molt gran en un edifici antic. Un dormitori enorme amb fileres de llits. Tot està molt brut. Dóna molt males vibracions.
Deixem les motxilles i anem a la oficina de peregrinació de la Catedral, lloc on donen “La Compostelana”, el paper que acredita que has fet el camí. Cal fer cua, una bona estona. Has d’acreditar el recorregut fet amb la presentació de la credencial i et fan algunes preguntes sobre els motius de la teva peregrinació. Insisteixen a preguntar-me si he fet el camí per motius religiosos, de la mateixa manera que insisteixo en negar-ho. Finalment en donen un certificat conforme he fet el camí, però diferent dels que abdueixen motius religiosos.

Al baixar ens trobem a un dels franciscans amb els que hem coincidit aquests darrers dies de camí. Està molt content amb el seu paper, “la Mia Mamma” (sembla que es posarà molt contenta) i “El Provinciale” (per l’expressió sembla que li tindrà enveja)
Assistim a la missa a la Catedral, una molt bona posada en escena d’una obra de teatre ja molt coneguda. Podem veure el Botafumeiro en acció, segurament és l’únic que val de l’espectacle. Diuen el nom de tots els pelegrins del dia i el lloc de procedència. Em sorprèn.
Dediquem la tarda a passejar per Santiago i a buscar bitllet per tornar a casa. Malgrat que és un lloc maco no m’agrada. Tot està de cara al turista. És una llàstima.